Onarıcı adalet yaklaşımının imkanlarını araştırma çabalarımızın bir parçası olarak 5 Ekim 2024'te Mardin’de, Psikoloji Kurdî ortaklığı ile “Onarıcı Adalet Bağlamında Çocuklar ve Travma” başlıklı bir panel düzenliyoruz.
Hafıza Merkezi olarak yürütmekte olduğumuz Adalet İyileştirir projesi ile bir süredir Kürt meselesi bağlamında işlenen ağır insan hakları ihlallerinin 2000’li yıllara özgü karakterini anlamaya çalışıyoruz. Proje kapsamında yürüttüğümüz faaliyetlerin, ihlallerin özellikle çocuklar üzerinde yarattığı şiddet sarmalını, cezasızlıkla korunan hesabı verilmemiş haksızlıkların farklı nesiller üzerinde yarattığı travma ve tahribatı, ihlallerden etkilenenlerin istek, ihtiyaç, beklenti ve taleplerinitanıma süreçlerine katkıda bulunmasını hedefliyoruz.
Projenin amaçlarından biri de onarıcı adalet yaklaşımı üzerine bir tartışma alanı açmak ve bu yaklaşımın ihlallerle yüzleşmek adına imkanlarını konuşmak. Çok uzun yıllardır Kürt şehirlerinde yaşanan travmaları konu edinen ve anadilde travma çalışmaları yürüten Psikoloji Kurdî’nin deneyimlerinin de ön plana çıkacağı "Onarıcı Adalet Bağlamında Çocuklar ve Travma" panelini tam da bu amaçla düzenliyoruz.
5 Ekim 2024’te saat 11:00’de Mardin Eczacılar Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşecek panel Kürtçe ve Türkçe dillerinde düzenlenecektir. Etkinlik sırasında simültane tercüme olmayacak ve canlı yayın yapılmayacaktır. Konuşmacıların sunumlarını hangi dilde yapacağı programda belirtilmektedir.
Mardin, 5 Ekim 2024, 11:00 – 14:30
Mardin Eczacılar Odası Konferans Salonu
Moderasyon: Gülperi Gündüz
1. Oturum: 11:00 - 12:30
12:30 - 12:45 | Ara
2. Oturum: 12:45 - 14:15
Kapanış: 14:15 - 14:30
Panel bilimsel bir perspektif ile çocuklar ve çocukluk travmalarının tanımları ile başlayacak. Çocuk, çocukluk ve çocukluk travmalarının türleri, bu travmaların tespiti, değerlendirmesi ve iyileştirme yöntemleri hakkında yapılacak konuşmaları, çocukluk travmalarının yetişkinliğe etkileri ve nesiller arası aktarımları takip edecek. Panelin ikinci bölümünde ise onarıcı adalet perspektifi ile iyileşme zeminleri ve toplumsal barışın inşasında onarıcı adalet perspektifinin sunabileceği katkıları konuşacağız. Ayrıca sivil toplum kurumlarının çatışma ve savaş bölgelerinde çocuklar için ‘onarıcı adalet’ yaklaşımını destekleyen pratikleri ile birlikteçocuklar için geçerli olan mevcut adalet sistemi ve onarıcı adalet yaklaşımının imkanlarını dinleyeceğiz.
Dünyada ağır ihlâl dönemlerinden demokrasiye geçiş süreçlerine ve bu süreçlerle ilgili geçiş dönemi adaleti literatürüne baktığımızda, toplumsal adaletin tesisinde sadece ceza adaleti mekanizmalarının yeterli olmadığını, onarıcı bir adalet perspektifinin önemli bir rol üstlendiğini görüyoruz. Bu panelin amacı da, çocuklara yönelik yaşam hakkı ihlallerinin yarattığı travmaları anlayarak çocuklar için yapılacak destek çalışmalarını ve onarıcı adalet mekanizmalarını geliştirmeye alan açmak.
---
Azad Günderci 1978 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır’da tamamladı. 2002 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2010 yılında uzmanlık tezini tamamlayarak psikiyatri uzmanı oldu. Uzmanlık tezi yılın en iyi bilimsel çalışma ödülüne layık görülen Dr. Azad Günderci psikodinamik destekleyici psikoterapi , bilişsel davranışçı psikoterapi ve travma terapileri alanında uzun yıllar süren eğitimlerini tamamlayarak terapist ünvanını aldı. Birçok afet bölgesinde saha çalışanı, ve süpervizor olarak görev yaptı. STK çalışmaları içerisinde birçok projede eğitimci koordinatör ve danışman olarak, üniversitelerde psikoloji yüksek lisans bölümlerinde ögretim üyesi olarak görev aldı. Kaleme aldığı bilimsel makaleler ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlandı. Psychology Kurdî dergisi yazarlarından olan Dr. Azad Günderci halen psikiyatrist olarak çalışmaya devam etmektedir.
Siyabend Aslan 1986 yılında Nusaybin'de doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Nusaybin'de bitirdi. 2010 yılında Dicle Üniversitesinde psikoloji bölümünü bitirdi. 2016 yılından bu yana Kürtçe yayımlanan psikoloji dergisi Psychology Kurdî de hem editör hem de yazar olarak yer alırken birçok psiko-sosyal projede hem koordinatör hem de gönüllü olarak çalışmalara katılıyor.
Gülperi Gündüz 1993’te Nusaybin’de doğdu. Ankara Üniversitesinde sosyal hizmet bölümünü okudu. Üç yıl sivil toplum kuruluşlarında mültecilerle çalıştı. 2020 yılından beri toplum ruh sağlığı merkezinde çalışmakta olup İstanbul’da yaşamaktadır. Psychology Kurdî dergisi editörlerindedir ve aynı dergide kadına yönelik şiddet, çocuk hakları, bağımlılık gibi konularda yazıları yayımlanmıştır.
Derya Bozarslan lisans eğitimini Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tamamladı. 2008’de Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın Avrupa Birliği projeler ofisinde 3 yıl proje koordinatörü olarak çalıştı. 2011-2013 yılları arasında Anadolu Kültür’ün Diyarbakır şubesi olan Diyarbakır Sanat Merkezi’nde çalışan Bozarslan, 2013-2022 yılları arasında Anadolu Kültür’de Kürtçe edebiyat ve dil çalışmaları, çocuk kitapları, çocuk hakları ve mülteciler, çatışma ve savaş bölgelerinde yaşayan çocuklarla ilgili yürütülen programlarda görev aldı. 2023’ten beri Hafıza Merkezi’nin Hafıza ve Barış programında çocuk hak ihlalleri üzerine çalışıyor.
Dr. Burhannetin Kaya 1988 İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu. 1996'da Psikiyatri Uzmanı, 2006'da doçent, 2018'de profesör oldu. Kocaeli, İnönü, Gazi, Haliç Üniversiteleri ve Antalya Özel Terapi Tıp Merkezi'nde çalıştı. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde Sosyoloji Eğitimi ve Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İnsan Hakları Yüksek Lisans programını tamamladı. Türkiye Psikiyatri Derneği’nde Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Sekreterlik, Etik Kurul Üyeliği ve Medya Koordinatörlüğü yaptı. Ruhsal Travma ve Terapisi, İnsan Hakları ve Psikiyatri, Ruh Sağlığı ve Medya, Psikiyatri ve Sanat, Eleştirel Psikiyatri, Sosyal Psikiyatri başlıca ilgi ve çalışma alanları.
Prof. Dr. Seher Akbaş Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1993’de bitirdikten sonra, uzmanlığını 1997-2002 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. 2003 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalını kurmuş ve öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır. 2011 yılında aynı anabilim dalında doçent ünvanı almıştır. Üniversitedeki Çocuk İstismarı ve İhmali İzleme ve Önleme Komisyonu’nun kurucu üyeliğini ve başkanlığını yapmıştır. 2015 yılında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapmaya başlamış, aynı hastanenin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları eğitim kliniğini kurmuştur. Aynı süre içinde Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Çocuk ve Ergenlerde Madde Bağımlılığı Kliniğini (ÇEMATEM) yönetmiştir. Çocuk istismarı, madde kullanım bozuklukları, bipolar bozukluk başlıca ilgi ve çalışma alanları olmuştur.
Av. Sezgin Dinç 2012 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinde lisans eğitimini tamamlayarak, 2013 yılında Mardin Barosunda avukatlık yapmaya başladı. Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Kültürü programında yüksek lisans eğitimini 2018 yılında tamamladı. Meslek hayatı boyunca çeşitli insan hakları örgütlerinde gönüllü faaliyetler yürüterek yöneticilik yapmıştır. Mardin Barosunda 2019-2023 yılları arasında Baro Genel Sekreterliğinin yanı sıra İnsan Hakları, Dilsel ve Kültürel Haklar, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonlarının koordinatörlüğünü yürüttü. 2017 yılından bu yana Mezopotamya Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Hukuk Çalışma Grubununun üyesi olarak çok dilli hukuk sözlüğünün hazırlayıcıları arasında yer aldı. Aşdad ve Dadistan gibi Kürtçe hukuk dergilerinin yayın kurullarında yer almış bu dergilerde yazıları yayınlanmıştır.
Adalet İyileştirir projesi ile, 2000-2015 yılları arasında Kürt çocuk ve gençlere yönelik yaşam hakkı ihlallerini ve bu ihlallerde cezasızlık sorununu, onarıcı adalet perspektifinin toplumsal barışın inşasında sunabileceği katkıları da değerlendirerek araştırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda hak ihlallerine ilişkin hukuki ve sosyolojik verileri toplayarak analiz ediyoruz ve ihlallerden etkilenenlerin onarıcı adalet perspektifiyle desteklemesine yönelik çalışmalar yürüyoruz.
Proje hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Soru ve yorumlarınız için bize onariciadalet@hafiza-merkezi.org adresinden ulaşabilirsiniz.